Alapítványunk hírei, cikkei

Alapítványi célok és tevékenységek – Mesekönyv gyűjtés és adományozás

Alapítványi célok és tevékenységek – Mesekönyv gyűjtés és adományozás

A Meskete Gyermek Alapítvány egyik fontos célja a gyerekek kulturális fejlesztése. Mi fejlesztené jobban a gyermekeket kulturálisan, mint a mesék világa, viszont napjainkban sajnos nagyon sok olyan család van, akik nem engedhetik meg magunknak, hogy mesekönyvet vásároljanak. Az ő megsegítésükre indítottunk egy mesekönyv gyűjtő akciót!

Az Alapítvány számára nagyon fontos, hogy minden család átélhesse a meseolvasás örömét, és hogy a gyerekek úgy nőhessenek fel, hogy a mese és a mesekönyv fontos része az életüknek. Sajnos nem minden családnak adatik meg ez, mi pedig ezen szeretnénk segíteni. Ennek elérése érdekében úgy döntöttünk már az Alapítvány megalakulásakor, hogy indítunk egy kampányt, amely a rászoruló családoknak segít mesekönyvhöz jutni.

Tavaly ősszel el is indult a Mesekönyv gyűjtő és adományozó kampányunk, melynek során már több száz használt mesekönyv került rászoruló családokhoz.

Miért adományozz használt mesekönyvet?

Szülőként én is sokszor tapasztaltam, hogy ahogy nőnek a gyermekeim, úgy a nemcsak a játékokat növik ki, de a mesekönyveket is. A mesekönyvek persze nincsenek ilyenkor rossz állapotban, csak nekünk nincs rájuk már szükségünk. Ilyenkor ezek a könyvek az bölcsibe, óvodába, vagy a védőnői szolgálathoz kerültek, hogy támogassuk azokat, akik nem engedhetnek meg magunknak könyveket. Ennek kiterjesztésére jött az ötlet, hogy az alapítvány keretein belül is gyűjthetnénk a könyveket, melyeket aztán továbbadunk.

Biztos vagyok benne, hogy sok család van így, mint mi, hogy egy csomó használt, de jó állapotú mesekönyv kallódik náluk, amelyre már nincs szükség, de nem tudják, hogy mi is legyen a sorsuk. Én csak javasolni tudom, hogy ezeket a mesekönyveket ajándékozzák tovább, hiszen ezzel nagy örömet tudnak szerezni olyan gyerekeknek, akik ritkán jutnak saját mesekönyvhöz. A könyvek így jó helyre kerülnek, továbbra is csodával és élménnyel töltik meg egy kisgyerek életét, ahogyan eddig is tették.

Hová kerülnek az adománykönyvek?

A Meskete Gyermek Alapítvány eddig már két alkalommal is gyűjtötte a mesekönyveket, melyek azóta több száz gyermeknek okoztak örömet. Először decemberben a Meskete Évzáró rendezvényén állítottunk fel Mesekönyv adomány pontot, ahová rengeteg könyv érkezett, használt, és új kötet egyaránt, a Meskete írói közül többen is felajánlották saját mesekönyvüket, sőt, a Meskete.hu ajánló rovatának mesekönyveit is felajánlotta a Meskete. A kötetek a szombathelyi Védőnői szolgálat Jézuska járatára kerültek.

2024. tavaszán pedig több mint 60 mesekönyv került az alapítványhoz, melyeket Suhai Niki, azaz FullAnyuuuu juttatott el hátrányos helyzetben élő, bántalmazott gyermekeknek. Erről egyébként bővebben itt olvashattok.

Hol lesz mesekönyv gyűjtőpontunk legközelebb?

Természetesen a Mesekönyv gyűjtő kampányunk folytatódik tovább. Legközelebb a 17. Győrkőc Fesztiválon találkozhattok a Meskete.hu-val és a Meskete Gyermek Alapítvánnyal, ahol a MeseErdő nyomozás és a Mesekvíz mellett Mesekönyv adomány pont is lesz, ahol a régi, sokszor olvasott mesekönyveiteket leadhatjátok. Az adományozóknak egy kis aprósággal fogunk kedveskedni.  


Alapítványunk kiemelt személyiségei

Kőszegi-Arbeiter Anita
Az alapítvány kurátora
dr. Szántó Mária
Az alapítvány alapítója
Segítő önkénteseink
Meseírók, illusztrátorok, partnereink

Meskete Gyermek Alapítvány

Nyilvántartási szám: 06-01-0001379
Adószám: 18478750-1-18
Országos azonosító: 0600/60112/2007/2300001385407
Székhelyünk: 9700 Szombathely, Szövő utca 39.

Bankszámlaszám (Unicredit):
10918001-00000049-23770002